Amatöörirakentajan suunnitteluvaiheen vinkkilista / Tips for house planning

family-38English

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Valitse partnerit projektiisi harkiten. Ehkä sanomattakin selvää, mutta sittenkin… kuinka usein tulee tarkistettua että kenelläkään tässä tärkeässä projektissa ei ole intressiristiriitoja??? Ja että kumppaneilla on kokemusta asioista, joista itse et välttämättä tiedä mitään?
 2. Tee realistinen aikataulu hankkeellesi. Kirjaa ylös aikajanalle tärkeät tapahtumat, jo etukäteen.
 3. Kaikki vie oman aikansa, ja energiaa ei kannata uhrata asioihin,  joihin ei voi vaikuttaa. Paperit on valmisteltava ja niiden prosessointi jokaisessa projektin vaiheessa vie juuri sen verran aikaa kuin oli tarkoitettu.
 4. Asemakaava muodostaa rakentamiselle raamit ja siihen kannattaa tutustua huolella. Toinen tärkeä ohjenuora on kaupungin rakennusjärjestys.
 5. Arvokkaita neuvoja saa muilta samassa tilanteessa olevilta, soittele referenssejä läpi, käy työmailla, lue blogeja jne.
 6. Aloita keskustelut kaupungin valvovan viranomaisen kanssa ajoissa, tämä edistää projektin etenemistä toivotussa ajassa. Pykälien tavaaminen voi olla välillä hankalaa tai turhauttavaa, ja näiden asioiden läpikäyminen kasvokkain ammattilaisten kanssa usein selkeyttää asioita.
 7. Myös keskustelut naapureiden kanssa kannattaa aloittaa ajoissa, etenkin jos on tiedossa, että rakennussuunnitelmissa on vähäisintäkään poikkeusta.
 8. Projekti etenee sulavammin jos  varmistat, että kaikkien käyttämät ohjelmistot ovat yhteensopivia. On huomattavasti helpompaa, jos liikenteessä on yksi perussuunnitelma, joka taipuu sekä arkkitehdin, rakennesuunnittelujan, LVI-suunnittelijan jne. käyttöön.

family-38

 

 

 

 

 

 

 1. Choosing your partners is crucial, know who you are dealing with.  Your partner´s experience is even more valuable when you are dealing with issues that you do not know or understand. Avoid any conflicts of interest.
 2. Make a realistic schedule for your project. Mark all the events on a timeline.
 3. It all takes time so better not to stress over issues you cannot control. This is a multilayered process and be prepared to wait and wait…
 4. The Land Use and Building Act defines the general conditions for the building process, make sure you know all this. Also the City of Helsinki building order is also applicable.
 5. The best advice usually comes from your peers and so it is with this process too! Talk to other builders, read blogs (!), check references etc.
 6. Start discussions with the city officials as soon as possible. It´ s good to meet face-to-face to discuss about the permitting process so you can ask all the questions right away, this might save you some crucial days in the process.
 7. It´s also good to start discussions with you neighbors as soon as possible. Especially, if you have any deviations from the detailed plan, the sooner the better.