Maalämmöstä tarjouksia

Talon lämmitysjärjestelmän suunnittelu on pyörinyt suuren kysymyksen ympärillä;  maalämpö vai ei maalämpöä, ja mitä sitten jos ei maalämpöä…!!! Yksi syy siihen, miksi olemme päätyneet maalämpöön on se, että lämmitettäviä neliöitä on riittävästi. Toisin sanoen talon koko puoltaa tätä investointia. Käyttökustannuksilla on myös meille merkitystä. Olkoonkin, että tämä investointi tulee maksamaan itsensä takaisin vasta reilusti kymmenen vuoden päästä, mutta ehkä investointi näkyy talon arvossa.

Rakennusmateriaalivalinnalla olemme mielestämme jo vaikuttaneet siihen, että talosta on tulossa hyvinkin energiatehokas paketti (toki ikkunat on vielä valitsematta..). Ja koska olemme päätyneet passiivitaloon, mietityttää meitä talon vaatimukset lämmitysjärjestelmälle. Emme haluaisi tehdä yli-investointeja,  ja siksi mielessä pyörii epäilys miten massiivisen maalämpöpumpun ja kuinka syvän maalämpökaivon oikeasti tarvitsemme? Vastauksen tähän edellä mainittuun alan ammattilaiset toivottavasti löytävät talon energiatodistuksesta sekä pohjakuvista.

Tarjouksia olen saanut viideltä toimittajalta; InnoAir, LVI Plaani, LämpöYkkönen, Techeat ja Koski&Saloranta; kiitoksia kaikille tarjoajille.  Tarjotut maalämpöpumput ovat Alpha Innotec PWZSV Nordic 8kW, NIBE F1226-8kW New, Nibe Fighter 1155 3-12kw, Viesmann Vitocal 343-G (5,7kw), IVT Greenline HE C9kW ja Thermia Diplomat Optimum Duo 8.0 kW. Ja tästä sitten pitäisi jotakin osata päätellä saati päätöksiä tehdä! Laitteen ja kompressorin takuuajoissa on eroavaisuuksia (2-10v) ja joku toki tarjoaa myös urakkatakuun. Pääsääntöisesti sähkötyöt eivät sisälly tarjouksiin. Lämminvesivaraaja oli toisissa pumpuissa integroituna (186l-220l), yhteen tarjoukseen oli laskettu mukaan erillinen 300 litran käyttöveden lisävaraaja. Porakaivon syvyys tarjouksissa vaihteli välillä 145m – 200m.

Ja sitten vielä maalämmön hinta. Eli pumppu+porakaivo yhdistelmän hinta vaihteli 12 200 eurosta 17 800 euroon. Hintaa nostaa porakaivon syvyys ja pumpun tehot.

Lopullista valintaa ei vielä tätä kirjoitettaessa ole tehty. Valintaan tulee todennäköisesti vaikuttamaan myös se, saammeko samalta toimittajalta myös tarvitsemamme LVI suunnitelmat.